top of page

Salariul Managerilor de Proiect

Salariul Project Managerului
Sallary Survey

Managementul de Proiect este domeniul cheie prin care astazi, in intreaga lume, se desfasoara activitatile politice, economice , sociale si culturale. Mai putin sau mai mult vizibil de catre un ochi neavizat, managementul de proiect sta la baza dezvoltarii tuturor organizatiilor din ziua de astazi, fie ca vorbim despre companii bancare, farmaceutice, de asigurari, de telecomunicatii, de software, de constructii, … etc. In absolut toate organizatiile managementul de proiect a ajuns sa dicteze atit performanta organizatiei cat si productivitatea salariatilor, sa asigure uneltele cheie prin care organizatiile pot sa-si recruteze cei mai valorosi viitori salariati sau pot sa-si scolarizeze actualii salariati pentru a putea sa asigure performanta organizatiei deoarece educatia va face tot mai mult diferenta dintre companiile care progresează si cele care rămân în urmă.


Plecand acum cativa ani de la indemnul mobilizator lansat de D-l. Mark Langley atunci cand a preluat presedentia PMI – USA (Project Management Institute) “Making Project Management indispensable for Business Results” (sa facem Managementul de Proiect indispensabil pentru rezultatele afacerii), am ajuns astazi sa constatam ca managementul de proiect a ajuns sa dicteze nu doar rezultatele de business ci intreaga performanta a organizatiilor.


Acestea sunt principalele motive care au avut ca efect o crestere constanta a salariilor managerilor de proiect din 2008 (anul cind a inceput criza economica) si pana in prezent. In acest articol ma voi referi la salariile managerilor de proiect in functie de performanta acestora, de dimensiunea proiectului in care sunt implicati, de pozitia lor in cadrul proiectului dar si la numarul de persoane pe care le coordoneaza direct.


Vreau sa prezint aici nivelul salariilor obtinute de manageri de proiect care au competente reale, care au investit permanent in ridicarea nivelului cunostintelor atit pentru cunoasterea si aplicarea principiilor, uneltelor si tehnicilor de management de proiect dar si abilitatile privind lucrul / relationarea cu oamenii (persoanele din echipa dar si cu toate celelalte persoane implicate direct sau indirect in proiect), alaturi de competentele domeniului in care activeaza.

Obtinerea unui salariu lunar cuprins intre 2500 Euro si 12000 Euro este rezultatul direct al beneficiilor obtinute de companie produse direct sau indirect de managerul de proiect. Trebuie inteles inca de la inceput ca veniturile unui manager de proiect sunt legate nu doar de dimensiunea, complexitatea sau amploarea proiectului in care este implicat ci mai ales de beneficiile directe si indirecte, prezente si viitoare pe care managerul de proiect le aduce in organizatia pentru care lucreaza. Rezulta de aici ca, desi salariile managerilor de proiect sunt motivante, acestea nu reprezinta un cost suplimentar pentru organizatii ci din contra, sumele alocate salariilor managerilor de proiect sunt doar o parte din beneficiile pe care acestia le aduc in organizatiile pentru care lucreaza. In acest context, valoarea produce valoare, iar aici vreau sa spun ca numai project managerii cu adevarat valorosi (valoare care este data de competenta si nu de un certificat de Manager de Proiect).


Exista foarte multe discutii pe forumuri si in mediul Project Management avand ca tema valoarea Managerului de Proiect versus valoarea Certificatului de Manager de Proiect, discutii din care rezulta neechivoc faptul ca orice certificat este doar “un pasaport catre o anumita destinatie” , orice certificat atesta doar un potential, atesta faptul ca persoana respectiva a reusit sa obtina un punctaj de trecere la un examen, raspunzand corect la un numar limitat de intrebari, obtinand astfel acel certificat. In practica, angajatorii doresc ca managerii de proiect sa aduca valoare, iar asta necesita ca acestia sa “miste” lucrurile si oamenii, astfel incat actiunile lor sa se concretizeze in proiecte de succes, in valoare adusa in organizatie (know-how, leadership, imbunatatire procese, management, …etc.)  si nu in ultimul rand in bani.


Revenind la tema acestui articol, vreau sa prezint sursa informatiilor de la aceasta data : ultima editie a publicatiei PMI Salary Survey. Editia contine date concrete privind salarizarea, primite de la peste 33.000 project manageri din 37 de tari. Analiza, deosebit de bine intocmita, prezinta  inclusiv valorile procentuale cu care au crescut salariile in fiecare tara in ultimii 3 ani, pentru diferite categorii de manageri de proiect.


In acest articol voi face doar o prezentare foarte succinta, pentru nivelul mediu pentru salariile din cateva tari (cititorii care doresc pot sa descarce publicatia completa, accesand site-ul oficial al PMI-USA ... Click AICI) .

Valorile din tabel reprezinta nivelul anual al salariului, exprimat in dolari USD

Informatii Salariu Manager de Proiect

Activand in domeniul managementului de proiect de peste 20 ani (in ultimii 10 ani scolarizand peste 2000 de persoane) sunt impresionat atat de dinamica salariilor cat si de nivelul atins. Am ramas in contact cu foarte multi cursanti care au plecat temporar sau definitiv din Romania, pot sa confirm (in urma discutiilor cu multi dintre acestia) ca valorile sunt foarte corecte. Managementul de Proiect poate reprezenta o oportunitate pentru foarte multi tineri din Romania, poate reprezenta tinta catre o CARIERA DE SUCCES, care trebuie sa inceapa cu primul pas, un curs bun si valoros de introducere in Management de Proiect si apoi , pas cu pas, dobandirea de competente, de abilitati in utilizarea instrumentelor si tehnicilor specifice de management de proiect si nu in ultimul rand cresterea expertizei si experientei intr-un segment bine definit de piata.


Desi marea majoritate a managerilor de proiect scolarizati au ramas in Romania (care deocamdata inca nu este pe “harta PMI” pentru “salary survey” dar am certitudinea ca va fi in cel mai scurt timp). Numarul tot mai ridicat de persoane care participa la traininguri, numarul crescut de persoane certificate (atat la PMI cat si la IPMA) care se adauga numarului foarte mare de persoane certificate de A.N.C. (Autoritatea Nationala pentru Calificari) atesta  potentialul imens al acestui segment.

EUROPROIECT ESTATE
Eng. Marius GAITAN, PMP, PMI-PBA
Senior Project Manager & Civil Engineer

bottom of page