top of page

Salariul Managerului de Proiect:
Inceput, Mediu si abilitati necesare
pentru a-l spori

Salariu Manager de Proiect

Un manager de proiect profesionist este un element vital în orice organizație, asigurându-se că proiectele sunt finalizate la termen și (sperăm) în limita bugetului. Managerii de proiect de succes nu numai că înțeleg fiecare element tehnic al unui proiect, dar au și „abilitățile soft” necesare pentru a negocia și a comunica cu toate părțile interesate, de la ingineri până la directori.

Având în vedere importanța managerilor de proiect, s-ar putea să vă întrebați cât de mult se plătește postul. După cum v-ați putea aștepta, salariul managerului de proiect crește odată cu experiența, specializarea și setul de abilități. Să explorăm!

Ce este managementul de proiect?

Managementul de proiect este arta și știința de a conduce o echipă pentru a îndeplini anumite obiective. Managerii de proiect sunt implicați în fiecare pas al acestui proces, de la formularea unei strategii până la obiectivul final (care ar putea fi un proiect tehnic sau o constructie : o cladire, un drum , o fabrica … etc.). Managerii de proiect excelenți pot prognoza cu exactitate timpul și bugetul necesar pentru realizarea unui proiect, precum și optimizarea utilizării resurselor în timpul procesului.

Experții sunt în general de acord că managerii de proiect eficienți au o înțelegere a celor „patru P”: planificare, proces, oameni și putere. Ciclul de viață al managementului de proiect se referă la inițierea, planificarea, executarea, monitorizarea și controlul și închiderea unui proiect. Cu toate acestea, metodologiile exacte pentru navigarea acestor puncte de contact pot varia în funcție de proiect și industrie.

Dacă sunteți interesat să urmați managementul de proiect ca o carieră, accesați site-ul web al Europroiect Estate, care oferă o mulțime de informatii utile si cursuri pentru managerii de proiect aspiranți și actuali.

Managerii de proiect sunt solicitați?

Potrivit Lightcast (fostă Emsi Burning Glass), care colectează și analizează postări de locuri de muncă din SUA, există o cerere extraordinar de mare în acest moment pentru managerii de proiect. În ultimele 12 luni, organizațiile au postat aproximativ 319.856 de posturi de manager de proiect deschise, iar timpul mediu pentru ocuparea unui rol deschis este de 39 de zile.

În următorii 10 ani, Lightcast estimează că locurile de muncă de manager de proiect vor crește cu 2,3%. Aceasta nu este cea mai explozivă rată de creștere din tehnologie, dar sugerează totuși că managerul de proiect va rămâne un loc de muncă bogat în oportunități pentru anii următori. Organizațiile vor avea întotdeauna inițiative complexe care necesită management.

Institutul de Management de Proiect (PMI – USA) este și mai optimist, declarând că rolul managerului de proiect „crește mai repede decât cererea de lucrători în alte ocupații”. Până în 2027, se preconizează că „forța de muncă orientată spre managementul proiectelor din șapte sectoare orientate spre proiecte este de așteptat să crească cu 33%, sau aproape 22 de milioane de noi locuri de muncă”. Aceasta înseamnă că, peste cinci ani, vor exista aproape 88 de milioane de oameni cu titluri de job manager de proiect în întreaga lume.

Care este salariul de început al unui manager de proiect?

Potrivit Lightcast, acei manageri de proiect cu experiență între zero și doi ani pot câștiga un salariu mediu annual între 42.000 USD și 71.000 USD. Aceasta este o gamă destul de mare și depinde în mare măsură de experiența și educația candidatului; cei cu o diplomă de licență, de exemplu, tind să câștige mai mult decât cei care ar putea avea un amestec de certificări și cursuri de formare finalizate.

Care este salariul mediu al unui manager de proiect?

În tehnologie, datele PayScale arată că managerii de proiect câștigă în medie aproape 90.000 USD pe an, cu o gamă care ajunge la 129.000 USD anual. Compară asta cu salariul mediu al unui tehnolog, care a crescut cu 2,3% între 2021 și 2022, ajungând la 111.348 USD, potrivit celui mai recent Raport de salariu Dice Tech.

Deși Lightcast pune salariul mediu global pentru managerii de proiect oarecum mai mic, la 77.584 USD pe an, Raportul salarial Dice Tech este mult mai optimist, plasând salariul mediu al managerului de proiect la 120.653 USD pe an (o creștere de 1,8 la sută de la an la an). Acest lucru se aliniază puternic cu salariile altor manageri, cum ar fi managerul de produs (139.100 USD pe an). Cu toate acestea, trebuie să aveți abilitățile potrivite pentru a obține aceste poziții de conducere.

Care sunt cele mai valoroase aptitudini pentru un manager de proiect?​

Educația, experiența și stăpânirea anumitor abilități de management de proiect vor spori în mod inevitabil salariul unui manager de proiect, mai ales dacă managerul de proiect poate arăta în timpul interviurilor de angajare cum și-a folosit cu succes experiența și abilitățile pentru a-și îndeplini obiectivele mai ample ale angajatorilor anteriori.

 

Iată câteva dintre abilitățile de management de proiect care apar cel mai des în postările de locuri de muncă:

  • Management de proiect

  • Abilități de comunicare

  • Bugetarea

  • Programare

  • Planificare

  • Lucru în echipă/Colaborare

  • Aptitudini organizatorice

  • Microsoft Office

  • Microsoft Excel

  • Microsoft Project

Abilități de planificare și dezvoltare a proiectelor

Dacă urmăriți un rol de management de proiect într-un context tehnologic, veți avea nevoie și de abilități tehnice specifice. De exemplu, managerii de proiect care supraveghează dezvoltarea aplicațiilor mobile ar trebui să fie bine versați în iOS, Android și limbaje de programare pentru dezvoltare mobilă, cum ar fi Kotlin, Objective-C și Swift.

În esență, gestionarea proiectelor înseamnă gestionarea oamenilor. Matt Erhard, partener manager al Summit Search Group, spune: „Comunicarea este cea mai importantă abilitate pentru un manager de proiect. Capacitatea ta de a planifica și proiecta proiecte în mod eficient este inutilă dacă nu poți să le duci la bun sfârșit și asta înseamnă să coordonezi toți membrii echipei, să comunici așteptările, sarcinile și termenele limită ale proiectului și să asculți în mod activ membrii echipei individuale atunci când au feedback, sugestii sau probleme. Această latură interpersonală a postului de manager de proiect este, din punctul meu de vedere, mai importantă pentru un candidat decât lucruri precum cunoștințele din industrie, care sunt mai ușor de predat unui angajat de altfel complet.”

CEO-ul și fondatorul WinIt, îi spune lui Dice că eficiența unui manager de proiect este adesea legată de modul în care gestionează oamenii. „Modul în care managerul de proiect își tratează membrii echipei este un indicator al succesului lor. Dacă își tratează echipa cu respect și conduc cu presupunerea că sunt capabili și competenți, un manager de proiect va câștiga respectul echipei lor. În schimb, microgestionarea și urmărirea constantă a unei echipe pentru fiecare mic detaliu arată puțin respect și, în schimb, este mai puțin probabil să se acorde.”

Modul în care un manager de proiect îi tratează pe ceilalți se corelează cu rezultatele pe care sunt capabili să le obțină – iar rezultatele obținute este ceva de care următorul tău angajator va fi foarte interesat. Dacă o sa fii drăguț îți poate aduce o ofertă de muncă mai bună.

Rezolvarea problemelor este cheia

Indiferent de interesele dumneavoastră tehnice și industriale, rețineți întotdeauna că rezolvarea problemelor este inima experienței de management de proiect. Kavin Patel, fondator și CEO al Convrrt, îi spune lui Dice: „Simt că gândirea critică este o abilitate pe care toți profesioniștii pot beneficia de pe urma dezvoltării; este benefică în special în domeniul managementului de proiect. În loc să reacționeze, cei mai mari manageri de proiect adoptă o abordare proactivă și își folosesc abilitățile de gândire critică pentru a-i ghida prin proiecte provocatoare sau neclare. Păstrând imparțialitatea, examinând faptele și evaluând alternativele în mod obiectiv, managerii de proiect pot ajuta organizațiile să rezolve probleme complicate, oferind în același timp rezultate la timp și la buget.”

James Angel, co-fondator și CEO al DYL, are o abordare diferită. El observă că negocierea este adesea o componentă de bază a rezolvării problemelor. Pe măsură ce problemele apar pe plan extern, deseori revine managerului de proiect să reducă tensiunile pentru a menține proiectele pe o cale progresivă. „Managementul de proiect, implicarea furnizorilor și rezolvarea conflictelor în echipă sunt toate negocieri continue. Un bun manager de proiect poate menține toate părțile interesate mulțumite și lucrează pentru un singur obiectiv”, sugerează el.

A nu ști când și cum să folosiți abordări persuasive pentru a genera soluții și a preveni deteriorarea relațiilor la locul de muncă este o abilitate cheie pentru managerii de proiect. „Managerii de proiect pot folosi o serie de strategii de negociere în funcție de situație și este vital să știm care este cea mai eficientă”, continuă Angel. „Unii pot utiliza forța pentru compromis, alții pentru cooperare (soluție câștig-câștig) sau chiar competiție (în care un proiect este controlat într-o situație câștig-pierde). Managerii de proiect de succes știu să gestioneze eficient aceste metode de negociere, indiferent de strategia pe care o folosesc.”

Abilitățile de conducere sunt de asemenea esențiale

„Delegarea este o abilitate critică pentru un manager de produs”, adaugă Lemmel. „Pur și simplu nu este posibil să gestionezi 100% din toate pe cont propriu. A ști ce să delegați și cui să delegeți este esențial. Delegarea sarcinilor îl eliberează pe un manager de proiect să lucreze la proiecte cu cea mai mare prioritate și îi permite să se ocupe de orice situații de urgență care vor apărea inevitabil din când în când.”

Kevin Cook, director SEO la On The Map, îi spune lui Dice: „Când conduceți o echipă sau un proiect, abilitățile eficiente de conducere sunt esențiale. Coaching-ul, îndrumarea și încurajarea cu succes a angajaților dvs. pot ajuta la avansarea unui proiect și la asigurarea unui rezultat minunat. Liderii puternici creează, de asemenea, un mediu de lucru productiv, interacționând în mod regulat cu echipele lor și ajutându-i să-și dezvolte abilități cruciale de management de proiect.

„De asemenea, echipele au rezultate mai bune atunci când angajații simt că fac diferența. Poți împuternici membrii echipei știind cum să aloce sarcinile, să ofere feedback constructiv, să stabilești obiective și să evalueze performanța individuală și a echipei. Recunoașteți realizările echipei dvs. pentru a arăta că prețuiți munca lor. Combinarea acestor elemente cu propriul stil de conducere unic vă va ajuta să gestionați mai bine proiectele, în timp ce creșteți ca lider.”

Gestionați oamenii, rezolvați problemele în timp ce gestionați proiecte, conduceți echipa cu succes și găsiți o modalitate de a comunica rezultatele dvs. tuturor dintr-o organizație: aceasta este rețeta dvs. pentru succes ca manager de proiect atunci când căutați noi oportunități și creșteri salariale.

Cu suficientă experiență ca manager de proiect, puteți ajunge și la o poziție de manager de program, în care veți supraveghea managerii de proiect. Se pot deschide și alte posturi de conducere.

Traducere si adaptare : Project Management Institute / DICE.COM

EUROPROIECT ESTATE SRL

Eng. Marius Gaitan, PMP, PMI-PBA

bottom of page