top of page

Riscul in Proiectele de Investitii

Risk Management

In conditiile in care investitorii din economiile dezvoltate prezinta o aversiune pronuntata la risc, piata constructiilor din 2011 din Romania poate asigura crestere doar pentru firmele din acest sector care isi vor alinia strategiile la modalitatile de abordare a riscului. Asta conduce la o abordare mai mult prin prisma controlului schimbarilor decit prin obiective ...


Evenimentele ultimilor trei ani, criza financiara, falimentele unor mari banci din SUA (si efectele lor in cascada asupra pietei romanesti , in special piata constructiilor) au crescut aversiunea la risc a majoritatii investitorilor. Aceasta aversiune a culminat in ultimele saptamani ale lunii octombrie 2010 cu acceptul unor randamente negative pentru detinerea de titluri de stat americane indexate cu inflatia. Acestea sunt semne ce trebuiesc luate in considerare in analiza STEEPL (factori Sociologici, Tehnologici, Economici, Ecologici, Politici si Legislativi) atit a firmelor de constructii cit si pentru investitori, in perspectiva anului 2011.
   

La nivelul economiei globale nu au existat foarte multe momente in care incertitudinea si aversiunea fata de risc sa fi fost la un nivel atat de ridicat. Aceasta aversiune se poate observa usor din analiza randamentelor titlurilor de stat americane indexate cu inflatia. Nume din ce in ce mai importante par sa fi renuntat in acest sfarsit de an 2010 la cautarea de randamente pozitive  pentru plasamentele financiare, fiind dispuse chiar sa suporte un cost pentru asigurarea valorii.

In conditiile in care investitorii din economiile dezvoltate prezinta o aversiune la risc atat de pronuntata, este de asteptat sa nu aiba inclinatia de a investi in tari cu risc de piata ridicat (asa cum este Romania). Cum anii de boom economic in Romania (2004 – 2007) s-au bazat si pe investitiile straine, acestea depasind nivelul de 30% din PIB in anul 2008, o revenire viguroasa a economiei locale pare sa se amane inclusiv pentru anul 2011. In economiile dezvoltate guvernele au luat masuri privind controlul riscului la nivel organizational (ERM – Enterprise Risk Management) in special pentru jucatorii majori de pe principalele verticale de piata, in vederea unui control crescut in privinta unui colaps economic.

Efecte asupra afacerilor din Romania
In conditiile scaderii profitabilitatii si fara perspectiva unei reveniri iminente, riscurile specifice fiecarei activitati economice  au efect din ce in ce mai pronuntat asupra exercitiului financiar. O marja de profit de 50% ar permite luxul asumarii unui risc valutar (dar este dificil de practicat in conditii de concurenta reala)  iar o marja de 10% necesita mult mai multa atentie. Deoarece industria constructiilor se situeaza (ca medie) la pragul de 10-14% pentru marja de profit operational, coroborat cu faptul ca marile proiecte existente pe piata sunt proiecte cu finantare europeana (deci cu finantare in alta moneda decit moneda in care firmele isi desfasoara activitatea, deci isi determina bugetul) riscul variatiei de curs valutar trebuie luat in consideratie inca din faza de estimare a costurilor, studiu de fezabilitate si construire a bugetelor (operationale pentru antreprenori si de capital pentru investitori). Riscul variatiei de curs valutar, poate fi analizat corespunzator, iar managementul corect al acestuia poate crea un avantaj competitiv.


La cele prezentate mai sus trebuie adaugat si riscul politic, ce nu poate fi eliminat datorita echilibrului fragil existent pe esicherul politic romanesc la acest final de an 2010 si unor evenimente posibile in acest segment.

Riscurile la care sunt expuse afacerile romanesti
Perioada economica tumultuoasa prin care a trecut economia globala in ultimii ani a facut ca riscurile de orice fel sa devina din ce in ce mai vizibile. In conditiile in care sume mari de bani sunt dispuse sa accepte randamente real negative  in schimbul sigurantei, doar proiectele cu un randament potential semnificativ vor gasi finantare. Abordarea acestor proiecte trebuie facuta in conditii de prudenta maxima, pe baza unei metodologii mature de Management de Proiect cu Project Manageri cu experienta si cu o echipa de PM versata.


Perioada de boom economic in Romania a coincis si a fost accelerata chiar de fluxul mare de investitii straine in tara, investiitii care in 2008 depasisera nivelul de 30% din produsul intern brut. Este de asteptat ca revenirea economiei locale la magnitudinea si orizontul de timp al acestei valori sa depinda de capacitatea proiectelor romanesti de a atrage noi investitii.


Chiar daca nu toti investitorii au aversiune la risc la fel de pronuntata, cu siguranta toti vor diseca, avand mare grija la toate riscurile la care se expun investind in Romania. Fara a avea pretentia unei analize cantitative, putem incerca sa tragem cateva concluzii pornind de la analiza catorva dintre riscurile la care sunt expuse afacerile romanesti.
 
Riscul valutar
In momentul in care firma are venituri intr-o moneda si cheltuieli intr-o alta moneda, variatia cursului valutar va avea intotdeauna un impact asupra profitabilitatii activitatii economice. Proiectarea bugetelor trebuie facuta in ambele monede, iar pentru un control imbunatatit dezvoltarea bugetelor separat pentru materiale, manopera si utilaje pot asigura o fundamentare mai buna si o analiza mai realista asupra elementelor ce produc deviatii de la liniile directoare Timp-Cost ( Time Baseline si Cost Baseline). Daca situatiile in care variatia cursului duce la o crestere a profitabilitatii sunt bine venite, situatiile nefavorabile pot crea probleme serioase, impactul rasfrangandu-se direct asupra capitalului de lucru ce poate reduce nu doar lichiditatea ci chiar siguranta finalizarii proiectului.  
 
Riscul politic
In conditiile unei majoritati fragile a partidelor si a cresterii nemultumirii populatiei, ce poate duce la miscari de protest, instabilitate la nivel guvernamental, si la cresterea tensiunilor cu creditorii (FMI), riscul politic trebuie analizat sub toate aspectele din Catalogul de Riscuri al organizatiei. In lipsa unui mediu stabil este dificil de facut o afirmatie vis-ŕ-vis de corectitudinea si eficienta economica a deciziilor luate de guvern in ultima perioada; insa putini sunt cei care ar putea pretinde ca sunt populare atractive pentru investitori sau constructive pentru firme.
 
Riscul legal
In conditiile unui deficit bugetar mare datorat unor probleme structurale dificil de adresat pe termen scurt, riscul cresterii nivelului de fiscalizare este greu de neglijat. Pe langa impactul direct avut asupra marjei de profit, cresterea fiscalitatii sau introducerea de noi reglementari poate duce atat la cresterea costurilor cat si la diminuarea veniturilor.
 
Riscuri operationale
Acestea sunt riscuri specifice fiecarei afaceri in parte si majore in industria constructiilor, de cele mai multe ori nu pot fi eliminate sau diversificate. Toate aceste riscuri sunt greu cuantificabile, dar evolutia scenei politice in ultimii ani indica o crestere comparativ cu anii 2005 – 2007 a riscului politic,  a celui legal dar si cel valutar. Cresterea riscurilor enumerate mai sus si nivelul ridicat de teama al investitorilor din economiile mature nu prezinta un scenariu foarte optimist vis-ŕ-vis de iminenta revenirii economiei locale pe baza investitiilor straine in 2011.


Abordarea structurata a Managementului Riscului la nivel organizational (enterprise) pina la nivel de portofoliu de proiecte (PMO) si de proiect este o necesitate. La nivel mondial s-au depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea unor Ghiduri de Bune Practici in domeniul Riscului, care vin sa completeze normele interne ale fiecarei organizatii, efortul comun conducind la elaborarea Standardului ISO 31000 si a Ghidului 73 privind Managementul Riscurilor.


Esecul unor mari proiecte si a unor organizatii altadata puternice, afectate de elementele crizei, arata inca o data necesitatea implementarii unor proceduri de Management a Riscului, in vederea abordarii structurate a elementelor de risc ce pot efecta proiectele si chiar organizatia. Istoria recenta a demonstrat acest lucru, dar organizatiile in care abordarea riscului s-a facut inca de la initierea proiectului utilizind procesele de management a riscului din cadrul Patrimoniului de Procese Organizationale ( OPA – Organizational Process Assets) au reusit sa diminueze pina la eliminare a consecintelor riscurilor.
 


EUROPROIECT ESTATE


Eng. Marius GAITAN, PMP, PMI-PBA - PM Consultant & Civil Engineer

bottom of page