top of page

Viitorul muncii il reprezinta Proiectele

Viitorul Muncii

Din ce in ce mai multe bussiness-uri trec la puterea proiectelor de a genera și de a oferi beneficii sociale și economice. Aplicarea abordărilor conduse de proiecte pentru activitatea normală ajută organizațiile să reușească.

În ultimele săptămâni, Harvard Business Review a recunoscut în sfârșit că ne aflăm într-o zonă nouă, zona proiectelor, importanța managementului de proiect și că viitorul muncii se bazează pe proiecte.

Profesia manager de proiect adaugă o valoare brută de  miliarde de euro în economia europeana în fiecare an, potrivit analizei PwC Research – mai mult decât in construcții, servicii financiare, cazare și mâncare, divertisment și recreere. În ultimele luni, s-a raportat că lipsa de management de proiect ar putea costa economia globală 345 de miliarde de dolari până în 2030, Europa fiind printre zonele cele mai puternic afectate.

Valoarea economică a proiectelor este clară, dar multe companii nu au reușit să ofere specialistilor în proiecte suficientă voce la nivel strategic. Acest lucru este mai important ca niciodată într-un moment în care toate organizațiile se confruntă cu provocări comune de o amploare fără precedent. Urgența climatică, pandemia globală, deciziile adoptate de Comisia Europeana si Parlamentul European și mediul de operare post-Brexit au creat o furtună perfectă pentru afaceri atunci când vine vorba de planificarea strategiilor lor pe termen mediu și lung. Viitorul muncii il reprezintă proiectele.

Pe acest fundal complex și în schimbare, creșterea „proiectării” muncii – aplicarea metodelor și practicilor de management de proiect la sarcinile de rutină – apare ca o cale către succesul social și economic. Metodele de management de proiect sunt adoptate pe scară din ce în ce mai largă în afaceri. Există, de asemenea, o conștientizare tot mai mare la nivel de management și conducere a „managerului de proiect accidental”: profesioniști care nu sunt însărcinați oficial cu gestionarea proiectelor, dar care fac acest lucru fără ca să-și dea seama.

Abordările și metodele care au fost utilizate de mult timp doar de specialiștii în proiecte își dovedesc valoarea și găsesc o adoptare pe scară largă în numeroase sectoare. Viitorul muncii sunt proiectele.

În unele privințe, acest lucru ar trebui să fie o mică surpriză. Managementul de proiect înseamnă, la urma urmei, livrare în fața schimbării sau livrarea schimbării în sine. Aceasta nu mai este o cerință de nișă și mai mulți lideri din business recunosc valoarea aplicării mai largi a abordărilor bazate pe proiecte. Înțelegerea a ceea ce înseamna un proiect se schimbă, de asemenea. Pentru mai mulți angajați într-o mare varietate de afaceri, funcțiile evaluează activitatea în termeni de proiecte, mai degrabă decât de „sarcini”, cu rezultate sau beneficii oferite în conformitate cu criteriile de acceptare, termene și bugete convenite.

Liderii care iau în considerare o abordare condusă mai mult de proiecte sau care se află în stadiile incipiente ale implementării uneia, ar trebui să țină cont de următoarele:

  • Alocarea pentru proiecte a unui timp de care acestea au nevoie. Stabilirea unui cadru lucrativ care să vă asigure că angajații își alocă timp pentru a colecta și analiza cerințele de business ale oricărui proiect la care lucrează. Beneficiile și factorii principali trebuie înțeleși, împreună cu metodele de livrare. Acest lucru poate fi o provocare în mediile în care proiectele au probabil termene limită strânse, așa că este important să vă asigurați că managerii nu exercită presiuni excesive pentru a se lansa un proiect sau a se implica intr-un proiect fără o idee clară asupra cerințelor, obiectivelor de afaceri și beneficiilor. Fără acestea, orice proiect riscă să piardă timp și efort.

  • Includeți managementul și livrarea proiectelor la nivel de conducere. Pe măsură ce organizațiile își cresc portofoliile de proiecte, ar trebui să existe un loc la “masa de sus” pentru cei responsabili cu livrarea acestora. Aceasta poate lua forma unui Director de Proiecte. A aduce mai multă experiență în managementul proiectelor în sala de consiliu va asigura că proiectele reprezintă o parte critică a dezvoltării strategice - esențială în mediul de astăzi în schimbare rapidă. Această viziune se reflectă în opiniile profesiei de manager de proiect în sine. In privinta salariilor și tendințelor pieței, rezultatele au arătat că a avea o voce la masă atunci când vine vorba de definirea strategiei organizației lor, este cel mai apreciat lucru.

  • Dețineți controlul asupra elementelor de control ale dvs. În organizațiile mai mari, colectarea costurilor reale și strângerea acestora într-un format care să permită compararea cu bugetele proiectelor poate fi gestionată de o echipă dedicată. În organizațiile mici și mijlocii, persoana care conduce proiectul ar putea fi nevoită să se implice în acest proces, așa că poate fi necesară o instruire care să îi ajute să minimizeze costurile încă de la început și să identifice zonele cu cheltuieli excesive.

Pe măsură ce proiectele muta afacerea de la starea actuală la starea viitoare dorită, perfecţionarea personalului şi consolidarea cunoştinţelor despre proiect vor fi vitale. Există oportunități pentru angajatori să încorporeze livrarea cu succes a proiectelor ca parte integrantă a strategiei de afaceri și să investească în structuri, instruire și calificări pentru specialiștii în proiect și managerii de proiect accidentali deopotrivă.

Organizațiile mai mari ar putea să ia în considerare înființarea unui birou dedicat de management a unui proiect, program sau portofoliu (PMO – Project Management Office). PMO-urile contribuie direct la îmbunătățirea performanței în productivitate, satisfacție a clienților, proiecte finalizate sub buget și înainte de termen și economii de costuri. Companiile de înaltă performanță au PMO-uri mai capabile iar  cei care își permit să investească în creșterea și dezvoltarea lor ar trebui să facă acest lucru. În organizațiile mai mici, unde resursele pot fi limitate, este posibil să nu fie fezabilă înființarea unui PMO. În schimb, liderii IMM-urilor ar trebui să promoveze formarea care se concentrează pe managementul riscurilor, managementul schimbării, managementul timpului și abilitățile de comunicare și interpersonale.

Între timp, proiectele (care implică schimbarea organizațiilor) conduc tot mai mult atât performanța pe termen scurt, cât și crearea de valoare pe termen lung — prin transformări organizaționale mai frecvente, dezvoltarea mai rapidă a noilor produse, adoptarea mai rapidă a noilor tehnologii și așa mai departe. Acesta este un fenomen global. În Germania, de exemplu, proiectele au crescut constant ca procent din PIB începând cu cel puțin 2009, iar în 2019 au reprezentat până la 41% din total. Date precise sunt greu de găsit pentru alte țări, dar procente similare sunt probabil să se aplice în majoritatea celorlalte economii occidentale. Procentele sunt probabil chiar mai mari în China și în alte economii asiatice de top, unde munca bazată pe proiecte a fost mult timp o sursă importantă de creștere.

În calitate de organizatie autorizată pentru profesia manager de proiect, EUROPROIECT ESTATE recunoaște nevoia de a sprijini abilitățile care depășesc procesul de management de proiect și sunt fundamentale pentru succes. Sfatul meu pentru liderii de afaceri și angajatori este să stabilească o abordare a învățării și dezvoltării care să creeze o structură progresivă pentru experții în proiecte pentru a-și îmbunătăți competența și, în cele din urmă, rezultatele. O abordare oficială a învățării va stabili un limbaj comun, va încorpora cele mai bune practici în cadrul funcțiilor de business și va stabili un punct de referință consecvent pentru definirea succesului proiectului.

Într-o lume în schimbare și provocatoare, profesia manager de proiect nu a fost niciodată mai importantă. În timp ce mediul de livrare este complex, este clar că proiectele reprezintă viitorul muncii.

EUROPROIECT ESTATE SRL


Eng. Marius Gaitan, PMP, PMI-PBA

bottom of page