top of page

Dezvoltare Organizationala

Dezvoltare Organizationala

Dezvoltarea Organizaționala este un efort planificat la nivel organizațional ce pornește din partea superioara  a ierarhiei organizaționale pentru a spori eficacitatea organizației prin intervenții planificate în procesele organizaționale, folosind cunoașterea științelor comportamentale. Dezvoltarea organizațională este un răspuns la schimbare, o strategie educațională complexă, menită să modifice normele, valorile, atitudinile și structura organizației, astfel încât să se adapteze mai ușor la noile tehnologii, la noile provocări ale pieței în ceea ce privește ritmul uimitor de astăzi la care are loc schimbarea.

Dezvoltarea organizațională (OD) este procesul de a furniza suport organizațiilor in vederea îmbunătățirii prin schimbarea politicilor, a puterii, a conducerii, a controlului sau a reproiectării locurilor de muncă. Aceasta implica anumite actiuni de schimbare pentru climatul organizațional, cultura organizațională și strategia organizațională, acestea fiind cele trei secțiuni principale ale teoriei dezvoltării organizaționale. Principalul obiectiv al OD este îmbunătățirea eficienței și eficienței în cadrul organizației.

Dezvoltarea Organizaționala este un set de teorii, valori, strategii și tehnici bazate pe științe sociale și comportamentale care sunt făcute pentru a implementa o schimbare planificată a cadrului activității organizaționale, în vederea îmbunătățirii dezvoltării individuale și a creșterii performanței organizației prin modificarea comportamentul membrilor săi la locul de muncă.

Climatul organizațional, cultura organizațională și strategia organizațională sunt cele trei secțiuni principale ale teoriei dezvoltării organizaționale. Dezvoltarea organizațională este un proces continuu bazat pe gestionarea schimbărilor viitoare bazate pe diagnostic, planificare și evaluare. Schimbarea dezvoltării organizaționale afecteaza climatul global, cultura și strategiile de afaceri ale companiei.

Climatul organizațional
Climatul organizațional are un impact major asupra procesului de dezvoltare organizațională. Climatul organizațional se referă la starea generală a companiei datorită atitudinilor și credințelor angajaților. Starea de spirit sau personalitatea companiei pot afecta drastic satisfacția angajaților, motivația și productivitatea. Elementele climatului organizațional care pot fi cultivate și schimbate, dacă este necesar, sunt rolurile de conducere, rezolvarea conflictelor etc.

Cultura organizationala
A doua idee importanta a dezvoltării organizaționale are de a face cu cultura organizațională, care se ocupă de normele, valorile și comportamentele angajaților. Cultura Organizaționala poate fi de diferite tipuri :

  • culturi care sunt orientate către familie și catre susținere;

  • culturi cu grad ridicat de risc  si antreprenoriale;

  • culturi competitive.

Anumite tipuri de culturi funcționează cel mai bine pentru anumite organizații. Uneori culturile trebuie îmbunătățite sau schimbate.

 

Strategii organizaționale
Ultima piesă de dezvoltare organizațională se ocupă de strategiile organizaționale. Aceste strategii sunt nucleul procesului de dezvoltare deoarece acestea ajută companiile să promoveze schimbarea. Diagnosticul, planificarea acțiunilor, intervenția și evaluarea sunt cei patru pași în promovarea schimbării.


Managementul Schimbarilor Organizationale
Managementul schimbarilor in cadrul unei organizatii este un subiect deosebit de complex, deoarece schimbarea este abordata atat la nivel structural cat si strategic. Conceptul general al "schimbării" este definit ca fiind "o stare nouă a lucrurilor, diferită de starea veche a lucrurilor".  Denumirea în sine - "schimbarea organizațională"  explică deja că este vorba despre o schimbare a activităților organizaționale, fara sa spuna prea multe despre tipul de activități care sunt supuse schimbării. Comparand schimbarea operaționala cu schimbarea organizațională, observam că prima se referă exclusiv la indivizi, cu rolurile și valorile lor, în timp ce acesta din urmă acoperă un domeniu mult mai mare, adică toate procesele operaționale - de servire clienților, producției, logisticii ...etc. În afară de acestea, schimbările organizaționale acoperă de asemenea schimbările care apar în procesele de lucru și în subsistemele lor.


EUROPROIECT ESTATE® asigura servicii profesionale pentru Dezvoltare Organizationala prin utilizarea tehnicilor si Instrumentelor de Analiza de Business, alaturi de alte abordari care sa asigure succesul implementarii.

bottom of page