top of page

Viitorul Managementului de Proiect

Viitorul Project Managementului

În fiecare an apar noi modele de afaceri pe piață. Unele dintre modelele de afaceri schimba modul în care o întreagă industrie face afaceri. Organizațiile care au succes au o viziune neobișnuită cu privire la viitor. Acestea văd luminița de la capătul tunelului și sunt dispuse să faca pașii necesari pentru a ajunge acolo.

Unele companii nu văd niciodată aceasta luminița sau cred, în mod eronat, că au suficient timp să răspundă, dacă se întâmplă ceva rău. Un exemplu ar putea fi unele dintre companiile din Romania aflate deja in insolventa sau unele dintre companiile care au o scadere masiva a cifrei de afaceri, desi inca se afla pe un palier pozitiv de profit.

Multe dintre companiile afectate de noile modele de afaceri, sau poate de modul in care s-au adaptat (sau nu) la noile modele de afaceri (care includ flexibilitate si adaptabilitate la schimbari economice, politice, legislative, tehnologice, sociale … etc.) erau companii bine gestionate care aveau o forță de muncă talentată și răspundeau nevoilor clienților lor. Greșeala pe care au făcut-o a fost să petreacă mai mult timp îngrijorându-se de profiturile pe termen scurt și mai puțin timp concentrându-se pe succesul pe termen lung al organizației lor. Pur și simplu, pentru că nu există amenințări vizibile concurențiale prognozate în prezent în industria constructiilor, nu înseamnă că acestea nu se ascund “în tufișuri”.

Există întotdeauna semne de avertizare timpurie a unor schimbări potențiale în cadrul unei industrii. Firmele bine gestionate reacționează rapid la schimbări, în timp ce altele se culca pe  lauri. Companiile de succes sunt mai degrabă proactive decât reactive.

De-a lungul anilor, majoritatea programelor de formare în managementul proiectelor s-au concentrat în mare măsură pe sistemul de măsurare a Valorii Dobandite (EVMS), folosit pentru "comanda și controlul" proiectelor. În timp ce au fost adesea incluse alte subiecte legate de management de proiect, accentul a fost pus pe comanda și control folosind EVMS. Managementul de proiect a fost considerat rar ca o componentă a unui model de afaceri.

Managementul proiectului a fost un mijloc de a coordona crearea unui livrabil sau a unui rezultat. Managerii de Proiect au fost desemnați mai degrabă pe proiecte operaționale decât pe proiecte strategice. Proiectele strategice au fost gestionate de manageri funcționali, deoarece directorii au avut mai multa încredere în managerii funcționali decât au crezut în managerii de proiect.

A existat, de asemenea, o teamă inerentă din partea directorilor, că managerii de proiect ar putea începe să ia decizii care au fost rezervate pentru nivelurile de conducere cele mai înalte.

Pur și simplu, neîncrederea și temerea in managerii de proiect au condus directorii să creeze poziția de supervizor al proiectului. Managerii de proiect au luat doar decizii predominant tehnice și operaționale. Deciziile de afaceri și / sau strategice au fost luate de nivelurile superioare de conducere sau de supervizorii proiectului. Informațiile legate de business au fost adesea reținute fata de echipele de proiect. Informațiile au fost o sursă de putere reprezinta unul dintre motivele pentru care directorii erau reticenți în a împărtăși aceste informații. Chiar și în cazul proiectelor cu bugete de mai multe milioane de euro, Managerii de Proiect erau adesea tratati doar ca niște păpuși.

 

În cazul în care companiile au succes și sunt reticente să se schimbe, auzim adesea următoarele argumente:

  • Așa facem noi afaceri;

  • Conducerea noastra este mulțumita de modul în care ne desfășurăm activitatea;

  • Nu vedem nici un motiv să ne schimbăm în prezent;

  • Suntem foarte mulțumiți de sistemul nostru de comandă și control.

 

Dacă aceste comentarii
sunt reprezentative pentru organizația Dvs.
atunci nu mai citiți mai departe.

Doar inchideti acest mesaj
și urmăriți-vă concurența cum trece pe langa voi
si va depaseste ca cifra de afaceri, profit, numar de clienti, segment de piata …etc.

bottom of page