top of page

O CARIERA IN MANAGEMENT DE PROIECT

Cariera Manager de Proiect

Inainte de a aborda tema unei cariere in management de proiect, am considerat ca este deosebit de util sa prezint cateva aspecte destul de importante. Experienta de aproape 20 de ani in management de proiect ( asta cuprinde utilizarea managementului de proiect, formarea managerilor de proiect, selectia si testarea managerilor de proiect, certificarea managerilor de proiect, implementarea managementului de proiect in organizatii, furnizarea de servicii specializate de management de proiect … etc.) ar putea asigura unele raspunsuri pe care probabil le cautati atunci cand cititi aceste randuri.


In primul rand CINE poate fi manager de proiect si CINE poate fi un foarte bun manager de proiect? La prima parte a acestei intrebari raspunsul este foarte simplu : poate fi manager de proiect orice persoana care a dobandit cunostinte, competente si abilitati de management de proiect.

La a doua parte a intrebarii, raspunsul nu mai este atat de simplu deoarece pentru a fi un manager de proiect foarte bun este necesar sa ai pe langa cunostinte si competente certificate (dezvoltate in conformitate cu programe de studiu certificate) si posibilitatea de a lucra intr-un mediu corespunzator. Prin “mediu corespunzator” se intelege pe de o parte o organizatie care stie ce reprezinta managementul de proiect, organizatie care are implementata si utilizeaza o metodologie de management de proiect (sau cel putin detine si utilizeaza un patrimoniu de procese si proceduri organizationale de management de proiect) iar pe de alta parte existenta unei echipe de management de proiect (persoane cu roluri si responsabilitati croite pentru a raspunde cerintelor de management de proiect).


Foarte multe persoane care doresc sa inceapa sau sa incerce “ceva nou” , daca acel “ceva” este legat de management de proiect, incep sa caute O CALE: ce cursuri ar trebui sa urmeze, ce competente ar trebui sa-si formeze, ce certificari ar trebui sa obtina … etc. si nu in ultimul rand ce salariu ar putea obtine. Am observat ca, indiferent unde se afla pe aceasta cale (la inceput de drum sau chiar ceva mai departe) , foarte multe persoane cauta “salariul managerilor de proiect” . Nu voi aborda aceasta tema aici deoarece ea a fost tratata intr-un articol separat, articol foarte cautat si foarte citit …


Putem spune ca exista trei grupe de abilitati pe care un PM trebuie sa le aiba pentru a fi eficace:

  • un grup de abilitati tehnice (sa stie totul despre task-urile din proiect din punct de vedere tehnic) ,

  • un grup de abilitati de Project Management ( abilitatea de a crea planificari, si bugete, abilitatea de a implementa si a face managementul sistemului de control al schimbarilor, abilitatea de a implementa si face administrarea sistemului de management al riscurilor si abilitatea de a implementa si managerui multe altele din cadrul proiectului si

  • un grup de abilitati pentru lucrul cu oamenii (denumite uneori “soft skills” sau “people skills” – printre cele mai importante fiind : abilitati de leadership, abilitatea de a anticipa problemele, flexibilitate operationala, abilitatea de a duce lucrurile la bun sfarsit , abilitatea de a negocia, de a convinge si a determina, abilitatea de a inteleage “mediul proiectului”, abilitatea de a revizui, monitoriza si controla, abilitatea de a face management intr-un mediu in continua schimbare (volatil) ... etc.

Toate aceste abilitati depind intr-o oarecare masura si de unele caracteristici personale pe care, in calitate de PM trebuie sa stiti sa le folositi. Si asta deoarece Proiectele, Portofoliile si Programele cu un numar mare de oameni au nevoie de un manager care intelege nevoile oamenilor si a modului in care trebuie sa-i organizeze pentru a duce lucrurile la bun sfarsit.


Proiectele, Portofoliile si Programele cu valori mari au nevoie de un PM cu abilitati administrative dezvoltate (planificare si bugetare) dar care trebuie sa se implice si in celelalte taskuri. Proiectele cu un continut tehnic ridicat, necesita un PM care intelege toate disciplinele incluse in proiect si care sa se poata implica si in proiectarea tehnica sau rezolvarea problemelor tehnice pe care ceilalti le ignora. Proiectele sau Programele cu continut legal necesita un PM care intelege problemele legale dar nu ca un avocat “on site”.


Toate Proiectele, Portofoliile si Programele necesita un PM care trebuie sa aiba una dintre cele mai importante abilitati : leadership. Leadership inseamna sa poti influienta “nici prea mult nici prea putin” , astfel incat sa poti face ca proiectul “sa mearga” , cu alte cuvinte, sa conduci prin influenta (nu ierarhic).


Calea catre succes ar putea fi exprimata foarte simplu prin formula :

Cunostinte + Experienta + Performanta Personala = Succes

Cunostintele sunt o combinatie intre educatie si training. Experienta inseamna aplicarea cunostintelor iar Performanta Personala este data de atitudinea ta ca PM fata de echipa de proiect si impreuna cu aceasta fata de client. Performanta este cel mai important factor deoarece daca nu este creat, ceilalti factori nu mai pot fi pusi in valoare iar produsul cerut de client sau nu asigura nivelul de profit planificat sau proiectul esuiaza. Project Managementul este un subiect fierbinte deoarece proiectele asigura vitalitatea companiilor.


Daca nu vreti sa-i lasati pe altii sa ia decizii care sa va afecteze cariera , trebuie sa stiti: ce, unde, cand, de ce si cum si sa decideti daca Project Managementul este pentru voi !     


In sectorul constructii, managerii de proiect sunt foarte cautati. Asta nu inseamna ca firmele care cauta manageri de proiect stiu ce inseamna “manager de proiect” sau ce ar trebui acesta sa faca. Experienta de pana acum (cei peste 20 de ani) mi-a demonstrat faptul ca exista un segment foarte mare de firme de constructii a caror conducere nu stie ce reprezinta, ce trebuie sa faca si mai ales ce beneficii trebuie sa obtina de la un manager de proiect. Confundat adesea cu pozitia de “sef de santier”,  “manager tehnic” sau “om bun la toate”, postul de manager de proiect este foarte cautat si solicitat. Este de ajuns sa ne aruncam privirea pe descrierea postului “Job Description”, ca sa ne dam seama de realitate INAINTE de a merge la un interviu.  Si aceasta este o alta discutie, un alt subiect pe care il voi trata probabil intr-un articol viitor.


Certificarea personalului în managementul proiectelor ofera garantia ca o persoana care poseda o certificare este competenta sa realizeze anumite activitati si sa îndeplinesca anumite functii (roluri) în proiecte si programe, având cunostintele, experienta si aptitudinile personale corespunzatoare. Pâna în prezent, în România nu a fost adoptat nici un standard de competenta profesionala în managementul proiectelor si programelor, singurul organism de certificare a personalului din acest domeniu fiind Autoritatea Nationala pentru Calificari – A.N.C. Deoarece interesul pentru certificarea personalului în managementul proiectelor si programelor este în crestere în România (interes manifestat atât de catre persoanele fizice, cât si de organizatii si asociatii profesionale) am abordat acest subiect pentru a clarifica unele aspecte privind o cariera in managementul proiectelor.


Oportunitatea de a lucra în proiecte stimuleaza persoanele fizice sa se pregateasca si sa se certifice în managementul proiectelor si programelor. Marea diversitate a ofertantilor de servicii de instruire (atat universitati cat si firme private specializate in formarea adultilor si reconversia sociala), precum si existenta mai multor abordari în instruire face ca diferentele în pregatirea specialistilor sa fie relativ semnificative, fapt ce creaza dificultati angajatorilor. Definirea si aplicarea unor standarde de competenta profesionala, precum si crearea unui sistem de certificare a personalului care sa se bazeze pe aceste standarde ar putea veni atât în sprijinul ofertantilor de programe de instruire, prin fixarea unei baze unitare de pregatire, cât si în sprijinul organizatiilor care recruteaza si utilizeaza specialisti în managementul proiectelor si programelor.


Pe plan international, certificarea în managementul proiectelor si programelor prezinta un mare interes, întrucât globalizarea a cuprins si managementul proiectelor. Proiectele si programele multinationale si multiculturale dobâdesc o importanta tot mai mare. În cadrul acestor proiecte si programe calificarile recunoscute international sunt obligatorii, deoarece permit specialistilor în managementul proiectelor din diferite tari sa se înteleaga unii pe altii, dispunând de o întelegere comuna a domeniului.

 

Certificarea internationala a personalului în managementul proiectelor, portofoliilor si programelor reprezinta una dintre preocuparile majore ale asociatiilor internationale de managementul proiectelor, care promoveaza în plan international aceasta profesie.
Printre principalele organizatii din lume in domeniul Project Managementului se numara:

  • (PMI) Project Management Institute – USA ,cu peste 500.000 membri in peste 125 tari, este recunoscuta pe plan mondial si ofera Certificari peste tot in lume ,

  • (IPMA) International Project Management Association,

  • (APM) Association for Project Management – in Marea Britanie (fondata in anul 1988, a adoptat PRINCE - PRojects IN Controlled Enviroments dezvoltat de Central Computer and Telecommunications Agency (CCTA) si acum utilizat ca standard propriu. Updatat de guvernul britanic la PRINCE 2, standardul este acum folosit de APM ,

  • (AIPM) Australian Institute for Project Management – in Australia (peste 3000 membri – a documentat si dezvoltat standardul “Australian National Competency Standards for Project Management – NCSPM, utilizat de AIPM”) , fiecare dintre acestea stabilind procese ce stau la baza unor Standarde,  Cunostinte si Certificari din sfera de influienta a fiecareia.

Fara sa fac acum si aici o istorie cronologica a aparitiei fiecaruia dintre aceste institutii, voi prezenta Certificarile oferite de fiecare dintre acestea:
Pe primul loc se afla Project Management Institute, PMI-USA (fondat in 1969), are peste 500.000 membri in cele peste 300 de chaptere locale, intreaga comunitate insumand peste patru milioane de persoane.  Într-o lume din ce în ce mai oriectata pe proiecte, certificarea profesională PMI vă asigură că sunteți gata să răspundeți cerințelor proiectelor și angajatorilor din întreaga lume.

 

Dezvoltat de către practicieni pentru practicieni, certificările furnizate de  PMI se bazează pe standarde riguroase și pe cercetări în curs de desfășurare pentru a răspunde nevoilor reale ale organizațiilor. Cu o certificare PMI în spatele numelui dvs., puteți lucra în aproape orice industrie, oriunde în lume și cu orice metodologie de management de proiect. PMI a dezvoltat o serie de Standarde Fundamentale care stau atat la baza formarii cat si utilizarii managementului de proiect. Prima lucrare este Ghidul Project Management Body of Knowledge - PMBOK® Guide – Sixth Edition Ghidul Ansamblului de Cunostinte ale Managementului de Proiect. Alte standarde : Standardul pentru Management de Proiect Organizational – OPM [ The Standard for Organizational Project Management ] , Ghidul PMI pentru Analiza de Business [ The PMI Guide to Business Analysis ], Standardul pentru Management de Program – Ed. 4-a [The Standard for Program Management – Fourth Edition], Standardul pentru Management de Portofoliu – Ed. 4-a [The Standard for Portfolio Management – Third Edition] , Modelul de Maturitate al Managementului de Proiect Organizational – OPM3, Ed. 3-a [ Organizational Project Management Maturity Model (OPM3®) – Third Edition ].


Certificarile pe care le puteti obtine de la Project Management Institute, PMI-USA, sunt:

  • Project Management Professional (PMP)®  -  este standardul de aur al certificării in management de proiect. Recunoscută și cerută de organizațiile din întreaga lume, PMP vă validează competența de a juca în rolul de manager de proiect, conducând și conducând proiecte și echipe.

  • Program Management Professional (PgMP)® - proiectat pentru cei care gestionează proiecte multiple, complexe pentru a obține rezultate strategice și organizaționale.

  • Portfolio Management Professional (PfMP)® - recunoașterea experienței și abilităților avansate ale managerilor de portofolii. PfMP demonstrează capacitatea dvs. dovedită în gestionarea coordonată a unuia sau mai multor portofolii pentru atingerea obiectivelor organizaționale.

  • PMI Professional in Business Analysis (PMI-PBA)® - evidențiază experiența dvs. în analiza afacerilor. Acesta vă subliniază capacitatea de a lucra în mod eficient cu părțile interesate pentru a defini cerințele lor de afaceri, pentru a modela producția proiectelor și pentru a stimula rezultatele de succes ale afacerii.

  • PMI Risk Management Professional (PMI-RMP)® - recunoaște cunoștințele și expertiza demonstrată în domeniul specializat de evaluare și identificare a riscurilor proiectului împreună cu planurile de atenuare a amenințărilor și de valorificare a oportunităților.

  • PMI Scheduling Professional (PMI-SP)® - recunoaște cunoștințele demonstrate și experiența avansată în domeniul specializat de dezvoltare și întreținere a programelor graficelor de executie ale proiectelor.

  • PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)® - creat pentru cei care cred și aplică principii și practici agile pe proiecte. Aceasta necesită o combinație de pregătire, experiență și un examen. De asemenea, punctele de abordare agile cum ar fi SCRUM, XP, LEAN și Kanban.

   

EUROPROIECT ESTATE® poate furniza informatii suplimentare detaliate privind cursurile de formare si modalitatile de obtinere a acestor certificari.

 

International Project Management Association – IPMA ( https://www.ipma.world/ ) a fost fondata în 1965 avand ca scop promovarea managementului proiectelor pe plan international, prin educatie, cercetare, promovarea de standarde, instruire si certificare.   IPMA este o federație de aproximativ 70 de asociații membre (MA). MA-urile dezvoltă competențe de management de proiect în zonele lor geografice de influență, interacționează cu mii de practicanți și dezvoltă relații cu corporații, agenții guvernamentale, universități și colegii, precum și organizații de formare și companii de consultanță.

 

Exista urmatoarele niveluri de certificare IPMA:

  • Certified Projects Director (Level A) - este cel mai înalt nivel recunoscut la nivel internațional ca profesionist de proiect, program și / sau de portofoliu.

  • Certified Senior Project Manager (Level B) - este o recunoaștere internațională a nivelului dvs. senior în proiecte, programe și portofolii.

  • Certified Project Manager (Level C) - este o recunoaștere internațională a nivelului dvs. de experiență în gestionarea proiectelor.

  • Certified Project Management Associate (Level D) - este recunoașterea internațională a cunoștințelor despre gestionarea proiectelor.

Association for Project Management - APM (www.apm.org.uk ) din Marea Britanie  foloseste metodologia PRINCE2 (Project in Controlled Environment) , oferind patru niveluri de Certificare pe baza criteriilor oferite de PRINCE 2. Asociația pentru Managementul Proiectelor, este organismul autorizat pentru profesia de manager de proiect, se angajează să dezvolte și să promoveze managementul de proiect și program prin cinci dimensiuni ale profesionalismului.

  • APM Project Fundamentals Qualification (PFQ) - este o calificare introductivă care oferă o conștientizare fundamentală a terminologiei managementului de proiect, oferind o înțelegere largă a principiilor profesiei.

  • APM Project Management Qualification (PMQ) (IPMA Level D) - este o calificare bazată pe cunoaștere care permite candidaților să demonstreze cunoștințele despre toate elementele de management al proiectului.

  • APM Project Professional Qualification (PPQ) -  este o calificare care vă evaluează capacitatea de a livra proiecte, programe și portofolii.

  • APM Practitioner Qualification (PQ) (IPMA Level C)  -  este o calificare bazată pe evaluare pentru profesioniști relativ experimentați (practicieni de management de proiect), care pot demonstra capacitatea de a gestiona un proiect care nu este complex.

  • APM Project Risk Management Single Subject Certificate -  este o calificare care are două nivele. Acesta este conceput pentru a se baza pe cunoștințele dobândite în calificarea de gestionare a proiectelor APM (PMQ) sau alte calificări similare de management al proiectelor.

  • IPMA Level A and B qualifications - "IPMA Nivelul A: Certified Projects Director" și "IPMA Nivel B: Certified Senior Project Manager" sunt cele mai înalte calificări recunoscute la nivel internațional în managementul proiectelor, programelor și portofoliilor. Calificările IPMA de nivel A și B le permit solicitanților și candidaților să demonstreze capacitatea lor de a gestiona programe sau portofolii foarte complexe prin IPMA Nivelul A și proiecte complexe prin IPMA Nivelul B.

   

ASAPM – American Society for the Advancement of Project Management (www.asapm.org) din Statele Unite – creata in 2001 are ca misiune principala furnizarea oportunitatilor pentru industria Statelor Unite si persoanelor de a-si imbunatati competentele in PM. Exista o multitudine de programe si schimburi de informatii ce demonstreaza “bunele practici” ale profesiei de PM , Certificind urmatoarele tipuri de competente:

  • Senior Management sau Project Sponsor (SP)

  • Ressource Managers (RM)

  • Project Office Manager ( PO)

  • Project Directors sau Program Managers pentru projecte multi-organizationale complexe ( aCPM3)

  • Project Manageri pentru proiecte complexe , mari ( aCPM2)

  • Project manageri pentru proiecte medii sau mai putin complexe (aCPM1)

  • Project Team Members (TM)

Certificatele pentru Project Manageri  ASAPM (aCPM) sunt in momentul de fata in dezvoltare. Aceste certificari incorporeaza ASAPM National Competency Baseline, Global Project Manager Performance – bazat pe Standarde competitive si PMBOK (Project management Body of Knowledghe) al PMI, care cere ca aplicantii pentru certificare sa fie practicieni in project management. Procesul de certificare este bazat pe competente mai mult decit pe cunostinte si urmeaza in general linia IPMA (International Project Management Association) si necesita un proces specific extensiv de intervievare atenta efectuata de project management.

 

Majoritatea organizatiilor doresc ca standardele lor sa fie acceptate la cel mai inalt nivel . Pentru a realiza asta, organizatiile dezvoltatoare trimit aceste standarde la autoritatile de cel mai inalt grad pentru a fi evaluate, comparate cu altele din acelasi domeniu si pentru a face recomandari , daca este necesar. In acest fel standardele sunt imbunatatite si apoi acceptate. In prezent ANSI – American National Standards Institute a acceptat PMBOK ca standard. NSSN – National Standards System Network, ASQC – Americam Society for Quality Control si ISO – International Organization for Standardization au tinut cont de aceeasi miscare. Bineinteles, IPMA a trimis catre ISO normele sale, din aceleasi motive.

Cariera PM
bottom of page