top of page

5 modalitati de a va impulsiona cariera
in Management de Proiect

Project Meeting

Dezvoltarea profesională se aseamana cu un joc pe termen lung. Puteți totusi sa faceti si schimbari pe termen scurt, urmand cateva sfaturi simple pentru carieră. Construirea competențelor și a experienței organizaționale, necesita pentru un lider de proiect, ani de efort concentrat. Există si pași mai mici, ce pot fi facuti pe termen scurt, pentru a te pozitiona catre succes.

 

Prezentam aici cinci elemente utile pentru cariera in management de proiect care vă pot ajuta să va prezentati abilitățile – ca fiind gata scoase din cutie - cand vine momentul  pentru promovare.

 

Fiecare manager de proiect care doreste sa urmeze o cariera de succes poate incepe in orice moment sa-si dezvolte unele abilitati si competente.

1. Creaza-ti o harta pentru viitorul tau
    Creaza-ți un plan de dezvoltare personala care sa contina obiectivele carierei tale și sa descrie modul de îndeplinire a acestora, a declarat Ali Kaabi, PMP, director general la CSM Mobility Solutions, o companie din Sydney, Australia.

  • "Începeți cu un plan pe trei pana la cinci ani, creând fie o listă a organizațiilor in care doriți să lucrati, fie o listă cu poziții pe care doriți sa le ocupati",  

  • "Faceti apoi cercetarea necesară pentru a trasa o hartă pentru începutul de carieră. Recent, am creat un plan similar pentru membrii echipei mele. Am elaborat un plan pe opt nivele, care a început la coordonator de proiect și a urmarit tot drumul până Director al Biroului de Management Proiect (PMO) "

La fiecare nivel, identifica abilitatile, certificările și competențele individuale asociate cu poziția respectiva. Acest lucru vă va ajuta să urmăriti oportunitățile potrivite pentru dezvoltare și să faceti alegeri strategice pentru carieră de-a lungul acestui drum.

2. Construieste strategii și specializează-te
Detinerea unei expertize intr-un domeniu  este o modalitate foarte bună de a te evidenția din mulțime. Dacă vă puteți dezvolta o specializare care va rămâne în zona de cerere de piata, este si mai bine. De exemplu, în SUA, nevoia de manageri de proiect în servicii de business și de asistență medicală se preconizeaza să crească în viitorul apropiat, conform  Project Management Talent Gap Report elaborat de PMI.

  • "Beneficiind de experiențele dobândite provenind de la o anumita specialitate poate fi ceva cu adevărat benefic", spune Angel Cutruzzula, PMP, director de operatiuni   la compania Zenefits din Phoenix, Arizona, SUA.

  • "Aceasta nu doar că permite managerului de proiect sa aduca o valoare unică in echipa, ci asigura si un domeniu in care poate sa-i educe si pe alții."

3. Colaboreaza cu un Mentor
Dacă organizația ta nu are un program formal de mentorat, întreaba pe cineva care are un job situat pe harta carierei tale, daca ar fi dispus să te ia sub aripa lui. În acest fel, vei putea înțelege mai bine ceea ce este nevoie pentru a reuși pentru o poziție pe care vrei să o obtii intr-o zi.

  • "Am primit sfaturi excelente de la un vice-presedinte care a fost dispus să-mi fie  mentor și acesta într-adevăr m-a ajutat sa gandesc si sa privesc lucrurile din afara rolului meu personal, de la un alt nivel, pentru a avea o viziune mai larga în cadrul organizației", spune d-na Cutruzzula.

4. Relationati, Relationati, Relationati
Înconjurandu-va cu manageri de proiect pasionati este o modalitate foarte bună de a va creste abilitățile care vă pot ajuta să treceti la următorul nivel din cariera.

  • "Participati la grupuri de discutii, cum ar fi cele ale filialelor locale ale PMI sau in alte grupuri de interes cu diverse specializari", spune dl Kaabi.

El recomanda, de asemenea, stabilirea unui obiectiv al rețelei de relationare. Fie că scopul tau este de a ajunge la o relatie noua în fiecare lună sau de a participa la două evenimente de networking pe trimestru, acest lucru vă ajută sa va asigurați că va extindeti in mod constant influenta profesionala.

5. Fa o plimbare cand iesi de la lucru
Petrecand tot timpul la birou poate sa-ti saboteze inspirația și să conducă la planuri de proiect învechite. Agrementul recreativ, care-ti ia gandul de la proiect, poate sa-ti furnizeze o alta perspectiva  foarte necesară, spune dl Kaabi.

  • "Este important să ai o eliberare care sa-ti  ia mintea de pe problema zilei", spune dl Kaabi.

  • "Fac asta participand la un sport de echipă sau ascultand muzica preferată în timp ce ies la o plimbare. Este necesar sa-mi reîmprospătez mintea și sa  încep o noua zi într-o notă productiva. "

 

Deoarece nimic nu poate inlocui planificarea și pregătirea pe termen lung, acești pași simpli pot arăta superiorilor  vostri ca aveti potențialul de a deveni un lider de proiect important.

Preluare si traducere dupa "5 Ways to Boost Your Project Management Career"


Career Central - your PMI hub for knowledge, connections and resources. PMI-USA (8 Apr. 2015)

bottom of page