top of page

Cât de multe cunoștințe sunt suficiente pentru un PM?


Cât de multe cunoștințe sunt suficiente pentru un PM?

Cât de multe cunoștințe sunt suficiente pentru un PM?


Echipele de proiect evoluează in modul în care lucreaza, iar acesta evoluție este inevitabilă și extrem de necesara. Ca urmare, Project Managerii care nu pot sau nu doresc să evolueze in modul in care gestionează proiectele vor fi din ce în ce mai in afara ritmului și isi vor pierde eficacitatea.

In urmă cu 15 sau 20 de ani Managementul de Proiect insemna putin mai mult decat urmărirea unui proiect. Era vorba de construirea unui plan detaliat și apoi de executarea acestui plan cu cât mai puțin variații posibile. Ca urmare, cunoașterea a ceea ce se întâmpla in plan era de o importanță vitală deoarece acesta era modul în care era monitorizata dezvoltarea proiectului.

Toata raportarea și urmărirea proiectului se baza pe ceea ce cunosteam - avem actualizări săptămânale privind progresul, pe care apoi le prelucram in rapoartele de stare care contineau aceste date împreună cu explicațiile pentru variații, riscurile principale si problemele, etc. Project Managerii puteau sa puna aceste rapoarte într-o manieră relativ simplă, pentru că aveau la indemana toate de aceste informatii – ei erau in centrul tuturor activităților.

Astazi lucrurile sunt aproape total diferite

În majoritatea proiectelor actuale, project managerul are un control mai putin direct asupra alocarii și  urmăririi lucrarilor. Tehnici si metodologii noi, asa cum este Agile, reprezinta doar un exemplu evident în care echipele sunt autoadministrate, dar chiar și în abordările tradiționale de execuție a proiectului, există o mult mai mare autonomie a echipelor. Trebuie sa recunoaștem faptul că echipele funcționeaza mai bine atunci când au un anumit grad de control asupra muncii lor, ceea ce a condus la echipe de lucru mai mici dar cu o flexibilitate mai mare pentru lucrarile practice.

Astăzi, suntem conștienți că aceste instantanee periodice ale progresului sunt mai puțin importante decât luarea în considerare previziunilor pentru viitor – este o orientare mai mare asupra "Vom finaliza la timp?" si ceva mai mica asupra "Suntem în grafic la acest moment?" Recent, am observat o creștere a concentrarii dincolo de proiectul în sine, asupra beneficiilor de business pentru care proiectul este conceput (conceptul PM 2.0 mentionat si de Mr. Dr. Harold Kerzner).

0 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page